Silnik D16W4. Na 90% pogiete zawory i prawdopodobnie uszkodzony mostek kto wie co jeszcze. Oby tylko tloki byly w calosci. Powiedzcie cy lepiej remontowac czy kupic inny silnik?
czym brykasz: Civic qp 6gen D16W4
Imie: Przemek
Wysłany: 2009-12-25, 17:22
Myslalem o tym ale nie wiem jak to bedzie wygladalo finansowo i tez nie wiadomo co bedzie tkwilo w innym slupku. Jaki slupek bys polecal czy to co mam bedzie kompatybilne z innym i jakim?
_________________ Niektorzy mowia ze w jego zylach zamiast krwi plynie Tiger inni ze ma syntetyczna wątrobe ale pewne jest to ze zwą go GOLAS
czym brykasz: Civic Ej9 H22
Imie: Krzysztof
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 14 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Wrz 2006 Skąd: ok. Poznania
Wysłany: 2009-12-25, 18:35
Na pewno inne sohc vtec będą kompatybilne. Ryzyko zawsze jest tak jak przy swapie.
Ale remont twojego był by droższy i nawet gdy by się to dało jeszcze poskładać na nowych gratach to nigdy nie będziesz pewny czy blok lub głowica nie miała jakiś uszkodzeń które ujawniły by się z czasem.
Stało się współczuje ze w święta w dodatku, ale kupno słupka to najtańszy i najszybszy sposób, bo to nawet nie swap a wyciągniecie i wsadzenie z powrotem.
czym brykasz: K20A4
Imie: Piotr Pomógł: 9 razy Wiek: 28 Dołączył: 14 Cze 2007 Skąd: Poznań/Tulce
Wysłany: 2009-12-25, 18:48
Jeśli są pogięte zawory to i tłoki nadają się do śmieci. Pytanie czy na pewno silnik uległ uszkodzeniu, zdecydowanie warto najpierw to sprawdzić przed zakupem nowego...
czym brykasz: Civic qp 6gen D16W4
Imie: Przemek
Wysłany: 2009-12-25, 19:05
Pasek był świeży bo Mały wymieniał go przy swapie i miał przejechane ok 40tys. Być może pompa wody się zatarła. Nie ukrywam ze jestem zaskoczony tym że silnik może być w całości...
Ostatnio zmieniony przez Nipto 2009-12-25, 19:42, w całości zmieniany 1 raz
czym brykasz: Sztruclem
Imie: Tomek Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Sie 2007 Skąd: Poznań/Kiekrz
Wysłany: 2009-12-25, 19:40
Novemu też pękł pasek w jego ATR i silnik jest w całości Założył nowy rozrząd i śmiga. Więc sprawdź bo kupisz nowy silnik albo klamoty do remontu a potem się okaże, że Twój motor jest cały i zdrowy i nie potrzebnie siano wydałeś.
czym brykasz: EM-2 D17A8, ED-9 B18C, CL-9 K24A3
Imie: Adam Pomógł: 31 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Mar 2008 Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-12-26, 11:13
D-seria nie ma kolizyjnego rozrządu sprawdzone na 2 silnikach, chyba że ma doprężające tłoki to może być zonk. H seria ma dużo większe szanse na pogięcie zaworów Novy miał szczęście bo mu pasek przeskoczył a nie pękł. H-serie są kolizyjne jako jedyne we wszystkich Hondach - nie wiem jak seria C natomiast i B-seria i D-seria są bezkolizyjne na standardowych gratach - seryjne.
Twój silnik jest cały zmień pompę załóż pasek i wio
_________________ MANIPULATOR KLUCZEM, jest K-SERIES
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum